I juli måned kører vi en fredagstipskampagne featuring Emil Herold og Lasse Søgaard Jensen, som har været henholdvis filmproduktionsassistent og foodstylist-praktikant hos os de seneste måneder. Følg med… og prøv det, prøv det, prøv det…

I Sydamerika kalder man det for ceviche, men italienerne har selvfølgelig deres eget navn for retten. Direkte oversat betyder crudo ”rå”. Retten laves ofte af fisk, men ses også med kød. I opskriften her bliver der brugt torsk, men tag til fiskehandleren og spørg efter den friskeste lyse fisk han har.

Inden fisken marineres i citronsaft er det nødvendigt at fryse fisken i minimum 24 timer for at dræbe eventuelle parasitter. Syren fra citronerne vil tilberede fisken og farven vil gå fra at være klar til hvid, som et stykke dampet fisk.

Basilikumolien giver retten masser af smag og fedme, som spiller godt sammen med den syrlige fisk. Prøv at lave olien med persille i stedet for, eller server den med en god jomfruolivenolie. Det er heller ikke så vigtigt, hvad der anrettes oven på, men tænk over konsistens og smag, så retten både har noget sprødt, blødt, bittert og friskt.

Ingredienser (Forret til 4 personer)

Crudo
300 gram frisk torskefilet eller anden lys fisk
3 stk økologiske citroner
Havsalt

Basilikumolie
2 dl vindruekerneolie
3 håndfulde basilikumblade

Øvrigt
4 blade radicchio-salat
1 håndfuld blandede små tomater
1/2 rødløg
Sort peber

Fremgangsmåde

Crudo

  1. Torskefileten befries for ben og skind og fryses i minimum 24 timer.
  2. Efter optøning skæres fisken i tynde skiver og anrettes på et serveringsfad.
  3. Fisken marineres med salt, fintrevet skal af en citron og saften af alle citronerne.
  4. Lad fisken hvile 30 min i køleskabet, mens resten af retten forberedes.

Basilikumolie

  1. I en blender tilsættes olien og basilikumbladene, og det blendes på fuld kraft i 7-8 minutter.
  2. Olien kan evt. sigtes for at få en klarere olie.

Anretning

  1. Radicchio plukkes i mindre stykker og lægges i koldt vand.
  2. Tomater skæres i tynde skiver, drysses med lidt salt og sukker.
  3. Rødløg skæres i tynde skiver og anrettes oven på den marinerede fisk sammen med tomaterne og radicchio i mindre stykker.
  4. Hæld et par spiseskefulde basilikumolie over retten og krydr med lidt friskkværnet sort peber.

 

Tagged with: , , , , , , , , , ,