Det kan være sødmefyldt som en sommerdag med sol og friske jordbær. Det kan være eksplosivt, så det næsten skærer i øjnene. Det kan være let. Tungt. Det kan pirre og provokere og få mundvandet til at løbe…

Fotografiet.

Det kan fortælle historier. Det kan sælge en vare. Det kan vise det interessante, der med lidt omhu er at finde i alting – selv i en leverpostejsfabrik.

Uffe har været omkring det meste med sit kamera. Fra modeoptagelser i silende regn i Nice til et travlt portræt af dronning Margrethe i kælderen under AroS.

Det var ellers den akademiske løbebane, der var linet op for ham, dengang han som helt ung skulle vælge sin vej i livet. Men efter forelæsningerne på universitetet lavede han kaffe og fejede gulve i et fotostudie, og så snart der var tid, knipsede han ivrigt billeder af livet omkring sig.

Nu er det madfotografiet, Uffe har fokus på. Det handler om at pirre sanser, om at fange duggen, der pibler ned ad det skummende ølglas. Om det øjeblik, hvor lyset spiller i solbærret på toppen af flødeskumskagen. Og om fortsat at udforske al det, fotografiet kan.

 

Q&A

Hvad er et godt foto for dig?
Jeg er æstetisk orienteret, så lys, skygge og den tekniske kvalitet skal spille. Men noget ved fotografiet skal også provokere mig – på en god måde. Det skal kæle for nogle sanser af den ene eller anden art, og der skal man som fotograf være i stand til at spotte de gode vinkler. Også på ting, der virker dødssyge.

Hvornår begyndte du at interessere dig for fotografi?
Det har jeg altid gjort. I hvert fald helt fra barnsben af.

Hvad eller hvem ville du allerhelst tage et billede af?
Det kan jeg sgu ikke svare på. Jeg er glad for det, jeg laver, og det, jeg har lavet. Jeg synes ikke, der er nogen eller noget, jeg mangler at fotografere. Jo, måske kunne jeg på et eller andet tidspunkt godt tænke mig at tage nogle virkelig smukke landskabsbilleder.

Hvis ikke fotograf, hvad så?
Præst. Jeg kommer fra en præstefamilie. Nej, vent. Jeg var nok aldrig blevet præst. Jeg var blevet biolog. Jeg har en stor interesse for biologi. Nej! Jeg var blevet kok. Jeg var helt sikkert blevet kok.

Hvem er dine kunstneriske forbilleder?
Blandt andet Jacob Holdt med ’Amerikanske Billeder’ og Irving Penn, den amerikanske portræt- og modefotograf.

mad_uffe